Διάλεκτος: Τρικαλνά-χουριάτκα - Λέξη: τσιαλαφούτ`

τσιαλαφούτ`

Διάλεκτος: Τρικαλνά-χουριάτκα / Ευρύτερη περιοχή: Θεσσαλία / Τόπος που μιλείται: Τρίκαλα ,Καρδίτσα, Καλαμπακα,

Μετάφραση

τσαλαφούτι

Επεξήγηση

γαλακτοκομικό προϊόν. Παρασκευάζεται από πρόβειο λάλα αυγουστιάτικου αρμέγματος για να είναι πολύ λιπαρό προσθέτοντας αλάτι. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε άφθονο νερό και μέσα βάζουμε μία κατσαρόλα που έχουμε βάλει το γάλα,δηλαδή σαν μπέν μαρί. Προσθέτουμε το αλάτι και κρατάμε το γάλα σε σταθερή θερμοκρασία 20 βαθμούς σκεπασμένο. Ανακατεύουμε κάθε μέρα μέχρι να πήξει και να αποκτήσει υφή σαν του γιουρτιού! ΠΡΟΣΟΧΗ: Εκτινάσει τη χοληστερίνη στα ύψη.

Σχόλια

Διόρθωση: Παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα αυγουστιάτικου αρμέγματος για να είναι πολύ λιπαρό προσθέτοντας αλάτι.